Dit was de 122e editie van de Freule (2024)

Table of Contents
Bekijk hier de samenvatting van de Freule Finalisten nemen prijzen in ontvangst Van der Walt voelde de druk toenemen "Dit is behoorlijk zuur" Jurre Reitsma uit Bolsward vond het wel spannend 'Breekpunt was 4-2 6-6' Bijlsma opgelucht na finale Bolsward wint de Freule 5-5 Bolsward op vijf eersten Het staat weer gelijk Silvan Elzinga houdt Bolsward in de partij Gaatje geslagen Sexbierum-Pietersbierum voor het eerst aan de leiding Sexbierum-Pietersbierum komt terug Sterke eerst van Bolsward 1-1 Eerste bordje is voor Bolsward Parturen staan klaar 'Road to the final' voor beide parturen Wommels kan leven met derde plaats Sexbierum-Pietersbierum tweede finalist Eenrichtingsverkeer Wie wordt de tweede finalist? Vierde omloop op een rijtje Vierde omloop Bolsward naar de finale 2-4 Dronryp - Bolsward eenzijdig Sexbierum-Pietersbierum is ook door Sexbierum-Pietersbierum op koers Vader en zoon Wassenaar eruit Wommels naar halve finale Wommels dichterbij de halve finale Minnertsga komt terug Dronryp recordhouder Freule-overwinningen Wommels op 3-1 Vierde lijst bekend Vierde omloop Uitslagen van de derde omloop Derde omloop Dronryp als laatste door naar vierde lijst Bolsward probleemloos door Sint Annaparochie ligt eruit Favoriet Sexbierum-Pietersbierum naar vierde omloop Programma derde omloop Programma derde omloop Alle uitslagen tweede omloop bekend Uitslagen tweede omloop Bolsward, Dronryp en Minnertsga pakken de winst Harlingen wint van Bitgummole Sint Annaparochie schakelt Reduzum uit Wommels en Marsum naar de derde lijst De winnaars van 25 jaar geleden Sexbierum-Pietersbierum dendert door Programma tweede omloop Tweede omloop Alle uitslagen eerste omloop bekend Uitslagen eerste omloop Leeuwarden naar huis Zweins verslaat Mantgum Makkum en Folsgare naar de tweede omloop Titelverdediger is door Freuledroom Hommerts-Jutrijp en Easterlittens voorbij Alle uitslagen tot nu toe Eerste omloop Eerste 5-5 6-6 Ook andere favoriet door Spannende partij Partij tussen outsiders prooi voor Blije Favoriet Sexbierum-Pietersbierum door Winnaar van 2021 niet door Thuisdorp door De eerste uitslagen zijn binnen Wijzigingen dit jaar We zijn begonnen Kaatsen met kunststof balletjes Het kleinste dorpje dat de Freule won Wie zijn de favorieten? De loting: wie nemen het tegen elkaar op? De loting Terug naar vorig jaar: "Emotie, blijdschap" Goedemorgen! References

21:00

Bekijk hier de samenvatting van de Freule

Bekijk hier de samenvatting van de Freule

18:44

Finalisten nemen prijzen in ontvangst

Prijsuitreiking bij de Freule

18:38

Van der Walt voelde de druk toenemen

Nick van der Walt: "Dan maar de PC"

Nick van der Walt weet wel waar het misging voor zijn partuur. "We stonden drie keer met 6-2 voor, maar je pakt ze niet. Dan mag je hem ook niet winnen."

Van der Walt vond het vervelend om lang te moeten wachten voor de finale. "Dan krijg je wel een beetje druk, want je moet presteren wilt winnen."

18:37

"Dit is behoorlijk zuur"

Rindert Zijlstra is teleurgesteld

Bij het verliezende partuur van Sexbierum-Pietersbierum zijn ze natuurlijk teleurgesteld. "Dit is behoorlijk zuur", zegt Rindert Zijlstra. "We stonden zo mooi te kaatsen, maar op een gegeven moment verslappen we."

"Bij 4-2 lieten we ze toch terugkomen. Dat was een mentale klap. We hadden door moeten pakken."

18:28

Jurre Reitsma uit Bolsward vond het wel spannend

Jurre Reitsma uit Bolsward voelde de druk

Jurre Reitsma uit Bolsward had last van de druk. "Ik had heel veel spanning, ik wilde zo graag winnen. Het is altijd anders met zoveel mensen erbij."

Volgens Reitsma heeft Bolsward een compleet partuur. "Iedereen kan elkaars positie overnemen, dat is onze kracht."

18:23

'Breekpunt was 4-2 6-6'

Silvan Elzinga uit Bolsward wist na afloop van de finale goed wat het breekpunt in de partij was. "We kwamen met 4-2 achter en bij zes gelijk pakten we hem, dat was heel belangrijk."

"Ik ben heel blij", zegt Elzinga. We stonden goed te kaatsen. In de finale was het de hele tijd spannend, maar we hebben hem gepakt", lacht Elzinga.

Silvan Elzinga

18:18

Bijlsma opgelucht na finale

Tymen Bijlsma trilt ervan na afloop van de finale. "Dit is prachtig: 5-5 6-4, zo'n stand wil je toch hebben in de finale? Niet normaal."

Een aantal keren dacht Bijlsma dat zijn partuur de partij uit handen gaf, maar uiteindelijk kwam het toch goed voor de Bolswarders. "Dit is fantastisch. ik ben ook wel een beetje opgelucht."

Tymen Bijlsma vond het een prachtige finale

18:14

Bolsward wint de Freule

LEES OOK Bolsward wint voor de vierde keer in de geschiedenis de Freule

18:04

5-5

Een ware thriller in de finale van de Freule. Sexbierum-Pietersbierum stond op de dood, maar met twee keer boven pakt het partuur toch het eerst: 5-5.

17:55

Bolsward op vijf eersten

Vier eersten op rij eindigden op 6-6 en voor de derde keer op rij pakt Bolsward het eerst,

Het betekent dat de Bolswarders de leiding pakken in de partij: 5-4.

17:46

Het staat weer gelijk

Bolsward is weer helemaal terug in de wedstrijd. Silvan Elzinga prikt de bal binnen op 4-3 6-6, en dus is de stand weer gelijk.

17:37

Silvan Elzinga houdt Bolsward in de partij

Op 4-2 6-6 kan Sexbierum-Pietersbierum zelf weer een bordje pakken, maar Bolswarder Silvan Elzinga redt zijn partuur door de bal boven te slaan. Zo wordt het geen 5-2, maar 4-3.

17:28

Gaatje geslagen

Jurre Reitsma laat voor Bolsward een kans liggen om op 3-3 te komen en Sexbierum-Pietersbierum profiteert op 6-6.

Zo wordt het 4-2 in het voordeel van Sexbierum-Pietersbierum. Het gaatje is geslagen.

Dit was de 122e editie van de Freule (2)

17:21

Sexbierum-Pietersbierum voor het eerst aan de leiding

Door puik werk van Nick van der Walt haalt Sexbierum-Pietersbierum op 6-2 een punt binnen. Zo is het 3-2 geworden voor Sexbierum-Pietersbierum.

17:16

Sexbierum-Pietersbierum komt terug

De parturen laten elkaar nog niet los. Sexbierum-Pietersbierum heeft de stand weer gelijk weten te maken. Het is 2-2.

17:11

Sterke eerst van Bolsward

Bolsward neemt de leiding in de finale. Ze kaatsen een sterke eerst en hoeven geen punt af te staan. Zo wordt het 2-1.

17:07

1-1

Ook een bordje voor Sexbierum-Pietersbierum, het staat weer gelijk: 1-1.

17:00

Eerste bordje is voor Bolsward

Bolsward neemt de leiding in de finale. Nu al lijkt duidelijk dat het een spannendere partij wordt dan de wedstrijden die de parturen eerder dit toernooi gekaatst hebben. Bij 6-4 slaat Sexbierum-Pietersbierum de bal kwaad en zo wordt het 1-0.

16:49

Parturen staan klaar

Dit was de 122e editie van de Freule (3)

Remco post, Rindert Zijlstra en Nick van der Walt uit Sexbierum-Pietersbierum en Jurre Reitsma, Silvan Elzinga en Tymen Bijlsma uit Bolsward zijn er klaar voor.

De finale van de Freule staat op het punt te beginnen.

16:44

'Road to the final' voor beide parturen

Sexbierum-Pietersbierum bereikte de finale door achter elkaar Achlum (5-2 6-4), Blije (5-2 6-4), Marsum (5-2 6-2), Lollum-Waaksens (5-1 6-0) en Wommels (5-0 6-4) te verslaan.

Op weg naar de finale versloeg Bolsward Franeker (5-0 6-6), Makkum (5-3 6-4), Baard (5-1 6-2) en Dronryp (5-3 6-2).

16:20

Wommels kan leven met derde plaats

Bij het partuur van Wommels zijn ze niet teleurgesteld na het verlies in de halve finale. "We hebben goed gekaatst, maar we kwamen er niet lekker in. Dat is jammer, want je bent zo ver gekomen, maar het zat er niet in."

Bij Wommels zien ze Sexbierum-Pietersbierum als de grote favoriet voor de eindoverwinning. "Zij kaatsen hartstikke goed, goede opslag en veel boven. We mogen blij zijn met een derde prijs."

"Meer zat er niet in", zeggen ze bij Wommels

16:16

Sexbierum-Pietersbierum tweede finalist

16:05

Eenrichtingsverkeer

Het lijkt erop dat de finale tussen de twee grote favorieten Bolsward en Sexbierum-Pietersbierum gaat.

In de halve finale staan Remco post, Rindert Zijlstra en Nick van der Walt uit Sexbierum-Pietersbierum al met 4-0 voor tegen Sietse Jellema, Johan Gaastra en Milan van der Weg uit Wommels.

15:56

Wie wordt de tweede finalist?

In de halve finale kaatsen Wommels en Sexbierum-Pietersbierum tegen elkaar. Wie wordt de tegenstander van Bolsward in de finale?

Sexbierum-Pietersbierum begint goed en staat met 2-0 voor.

15:53

Vierde omloop op een rijtje

Vierde omloop

36. Minnertsga 2. Wommels 3-5 2-6
7. Sexbierum-Pietersbierum 14. Lollum-Waaksens 5-1 6-0
25. Dronryp 28. Bolsward 3-5 2-6

15:49

Bolsward naar de finale

Dit was de 122e editie van de Freule (4)

De titelverdediger is daarmee onttroond.

Bolsward heeft een staand nummer in de halve finale en is dus finalist.

15:33

2-4

Dennis Bida, Jurre Dijkstra en Jort de Kroon uit Dronryp vochten zich van 3-0 knap terug naar 3-2. Maar inmiddels is het 4-2 en gaat het voor Bolsward weer de goede kant op.

15:17

Dronryp - Bolsward eenzijdig

Bij Dronryp - Bolsward staat er een finaleplek op het spel. De winnaar van deze partij heeft in de halve finale een staand nummer.

De partij verloopt tot nu toe eenzijdig. Jurre Reitsma, Silvan Elzinga en Tymen Bijlsma uit Bolsward staan met 3-0 voor tegen Dennis Bida, Jurre Dijkstra en Jort de Kroon uit Dronryp.

15:10

Sexbierum-Pietersbierum is ook door

15:08

Sexbierum-Pietersbierum op koers

Sexbierum-Pietersbierum is op dit moment ook aan het kaatsen. De partij tegen Lollum-Waaksens verloopt tot nu toe probleemloos. Het staat 5-1.

15:01

Vader en zoon Wassenaar eruit

Siete Wassenaar uit Minnertsga is teleurgesteld na de uitschakeling op de Freule. "Wommels was wat beter, ze maakten minder fouten", zegt Wassenaar.

Siete Wassenaar is de zoon van Chris Wassenaar, de voormalig topkaatser. Na afloop van de partij verschenen ze samen voor de camera.

Siete en Chris Wassenaar over de uitschakeling van Minnertsga

14:58

Wommels naar halve finale

14:52

Wommels dichterbij de halve finale

Het zou zomaar kunnen dat Sietse Jellema, Johan Gaastra en Milan van der Weg van het thuispartuur Wommels de halve finale bereiken.

Wommels staat met 5-3 voor tegen Minnertsga en heeft nog maar één eerst nodig.

14:42

Minnertsga komt terug

Dit was de 122e editie van de Freule (5)

Wommels pakte de voorsprong in de partij in de vierde omloop tegen Minnertsga. Maar Lasse Boomsma, Siete Wassenaar en Teije Ties Kingma uit Minnertsga hebben zich teruggevochten in de wedstrijd: 3-3.

14:33

Dronryp recordhouder Freule-overwinningen

Van de zes parturen die nog over zijn, heeft Dronryp de Freule het vaakst gewonnen: zeven keer. De laatste keer was in 2023.

Wommels won de Freule vijf keer (voor het laatst in 2001), Minnertsga (laatste in 1997) en Bolsward (de laatste in 2017) drie keer. Sexbierum-Pietersbierum won de Freule één keer, in 2011.

Lollum-Waaksens heeft de Freule nog nooit gewonnen.

14:27

Wommels op 3-1

Sietse Jellema, Johan Gaastra en Milan van der Weg hebben voor Wommels het eerste gat geslagen in de partij tegen Minnertsga.

De tussenstand is nu 3-1. Lasse Boomsma, Siete Wassenaar en Teije Ties Kingma uit Minnertsga moeten in de achtervolging.

Dit was de 122e editie van de Freule (6)

14:24

Vierde lijst bekend

Er zijn nog zes parturen in de race. Het programma van de vierde omloop ziet er als volgt uit:

Vierde omloop

36. Minnertsga 2. Wommels
7. Sexbierum-Pietersbierum 14. Lollum-Waaksens
25. Dronryp 28. Bolsward

14:22

Uitslagen van de derde omloop

Derde omloop

40. Heerenveen 2. Wommels 3-5 0-6
5. Marsum 7. Sexbierum-Pietersbierum 2-5 2-6
14. Lollum-Waaksens 17. Sint Annaparochie 5-5 6-6
20. Harlingen 25. Dronryp 3-5 2-6
28. Bolsward 33. Baard 5-1 6-2
36. Minnertsga

14:19

Dronryp als laatste door naar vierde lijst

De vierde lijst is compleet. Dronryp heeft zich als laatste voor de vierde omloop geplaatst.

Dennis Bida, Jurre Dijkstra en Jort de Kroon waren met 5-3 6-2 te sterk voor Davy de Haan, Ruben keizer en Jaimy Koel uit Harlingen.

Dit was de 122e editie van de Freule (7)

14:03

Bolsward probleemloos door

Jurre Reitsma, Silvan Elzinga en Tymen Bijlsma zijn door naar de vierde omloop. Het partuur uit Bolsward was met 5-1 6-2 veel te sterk voor Baard.

Voor Baard kaatsten Ale Reitsma, Reinder Meulenaar en Tjitte Reitsma.

13:56

Sint Annaparochie ligt eruit

Een grote verrassing: Sint Annaparochie met Iwan Hiddinga, Eelco Meijer en Jelvin Kaper zijn uitgeschakeld. Ze verloren met alles aan de hang van Lollum-Waaksens met Watze Anne Postma, Harmen-Jacob Postma en Hidde Jorritsma.

Dit was de 122e editie van de Freule (8)

13:03

Favoriet Sexbierum-Pietersbierum naar vierde omloop

Dit was de 122e editie van de Freule (9)

Remco Post, Rindert Zijlstra en Nick van der Walt zijn op jacht naar de Freulewinst voor Sexbierum-Pietersbierum.

Het partuur is samen met Bolsward de grote favoriet voor de eindoverwinning.

Dan mag het geen probleem zijn om Jelte Meesters, Jesse Miedema en Jorrit Hiemstra uit Marsum te verslaan. Dat was het dan ook niet: Sexbierum-Pietersbierum won met 5-2 6-2.

Ook de plaatselijke favorieten van Wommels zien we terug op de vierde lijst. Sietse Jellema, Johan Gaastra en Milan van der Weg versloegen Roy Bouknegt, Sven Soeting en Jelte de Jong uit Heerenveen met 5-3 6-0.

12:58

Programma derde omloop

Programma derde omloop

40. Heerenveen 2. Wommels
5. Marsum 7. Sexbierum-Pietersbierum
14. Lollum-Waaksens 17. Sint Annaparochie
20. Harlingen 25. Dronryp
28. Bolsward 33. Baard
36. Minnertsga

12:53

Alle uitslagen tweede omloop bekend

Baard met Ale Reitsma, Reinder Meulenaar en Tjitte Reitsma heeft zich als laatste geplaatst voor de derde lijst.

Het partuur was met 5-5 6-4 te sterk voor Rinse Dijkstra, Erwin Vos en Jardo Sterkenburg uit Zweins.

Uitslagen tweede omloop

41. Wytmarsum 2. Wommels 4-5 6-6
3. Hurdegaryp 5. Marsum 1-5 4-6
7. Sexbierum-Pietersbierum 9. Blije 5-2 6-4
12. Arum 14. Lollum-Waaksens 3-5 6-6
15. Reduzum 17. Sint Annaparochie 3-5 2-6
20. Harlingen 21. Bitgum 5-3 6-2
23. Damwâld 25. Dronryp 4-5 0-6
28. Bolsward 30. Makkum 5-3 6-4
32. Zweins 33. Baard 5-5 4-6
36. Minnertsga 37. Folsgare 5-3 6-6
40. Heerenveen

12:30

Bolsward, Dronryp en Minnertsga pakken de winst

Het Bolswarder partuur, een van de favorieten, heeft weer een partij kunnen winnen. Jurre Reitsma, Silvan Elzinga en Tymen Bijlsma waren te sterk voor het Makkumer partuur van Clive van der Weerdt, Leon Smink en Luuk Zwaagstra.

Ook Dronryp kan weer vooruit: Dennis Bida, Jurre Dijkstra en Jort de Kroon hebben gewonnen van Lieuwe van der Bij, Jille Jongsma en Martijn Mossel uit Damwâld.

Minnertsga wist Folsgare uit te schakelen. Het partuur van Lasse Boomsma, Siete Wassenaar en Teije Ties Kingma was met 5-3 6-6 te sterk voor Romke Boonstra, Laas van Dalfsen en Lieuwe van der Kamp.

12:25

Harlingen wint van Bitgummole

Dit was de 122e editie van de Freule (10)

Het Harlinger partuur van Davy de Haan, Ruben Keizer en Jaimy Koel kan weer verder. Zij wonnen met 5-3 6-2 van Bitgummole. Daarmee eindigt de Freule voor Jelmer van der Schaaf, Rimar van der Schaaf en Riemer Postma.

12:04

Sint Annaparochie schakelt Reduzum uit

Lars Tijssen, Thijs van Dijk en Jesse Vrieswijk uit Reduzum zorgden in de eerste omloop voor spektakel, maar in de tweede omloop kwamen ze tekort tegen Sint Annaparochie.

Iwan Hiddinga, Eelco Meijer en Jelvin Kaper uit Sint Annaparochie wonnen met 5-3 6-2.

Dit was de 122e editie van de Freule (11)

11:59

Wommels en Marsum naar de derde lijst

Thuisdorp Wommels gaat naar de derde omloop. Sietse Jellema, Johan Gaastra en Milan van der Weg schakelden Wytmarsum met Jordi Stoker, Niels Stoker en Teun Westgeest uit. Wytmarsum had in de eerste omloop een staand nummer.

Bij Hurdegaryp kaatsten Renke-Jacob Cuperus en Pieter-Siebe Cuperus met zijn tweeën. Zij kwamen in de tweede omloop tekort tegen Jelte Meesters, Jesse Miedema en Jorrit Hiemstra uit Marsum. Het werd 5-1 6-4.

11:51

De winnaars van 25 jaar geleden

Langs de kant in Wommels zie je vandaag ook veel oud-winnaars. Hier op de foto Douwe Hoogenhuis, Taeke Triemstra en Willem Veenstra die de Freule in 1999 wonnen voor Sint Jacobiparochie.

Dit was de 122e editie van de Freule (12)

11:46

Sexbierum-Pietersbierum dendert door

Remco Post, Rindert Zijlstra en Nick van der Walt uit Sexbierum-Pietersbierum hebben zich al geplaatst voor de derde omloop.

Ze waren met 5-2 6-4 te sterk voor Johan Levi Douma, Pieter Hoogland en Karst Hoekstra uit Blije. In de eerste omloop was Blije nog te sterk voor Oudebildtzijl.

Watze Anne Postma, Harmen-Jacob Postma en Hidde Jorritsma uit Lollum-Waaksens zien we ook terug op de derde lijst.

Zij versloegen Roy de Vries, Jorrit Bosch en Tiemen Dijkstra uit Arum met 5-3 6-6.

11:42

Programma tweede omloop

Tweede omloop

41. Wytmarsum 2. Wommels
3. Hurdegaryp 5. Marsum
7. Sexbierum-Pietersbierum 9. Blije
12. Arum 14. Lollum-Waaksens
15. Reduzum 17. Sint Annaparochie
20. Harlingen 21. Bitgum
23. Damwâld 25. Dronryp
28. Bolsward 30. Makkum
32. Zweins 33. Baard
36. Minnertsga 37. Folsgare
40. Heerenveen

11:36

Alle uitslagen eerste omloop bekend

En ook de laatste partij van de eerste omloop zit erop. Heerenveen met Roy Bouknegt, Sven Soeting en Jelte de Jong versloeg Moarre-Ljussens met Marwin Boonstra, Frederik Slagman en Jelle Jan Dijkstra met 5-3 6-6.

In 2022 won Moarre-Ljussens nog de Freule.

Uitslagen eerste omloop

1. Sneek 2. Wommels 2-5 4-6
3. Hurdegaryp 4. Itens 5-0 6-4
5. Marsum 6. Eanjum 5-4 6-6
7. Sexbierum-Pietersbierum 8. Achlum 5-4 6-4
9. Blije 10. Oudebildtzijl 5-4 6-0
11. Exmorra 12. Arum 2-5 6-6
13. Reahûs-Tirns 14. Lollum-Waaksens 0-5 4-6
15. Reduzum 16. Stiens 5-5 6-6
17. St.-Annaparochie 18. Tzum 5-2 6-4
19. Spannum 20. Harlingen 1-5 2-6
21. Bitgum 22. Hommerts-Jutrijp 5-3 6-2
23. Damwâld 24. Winsum 5-2 6-0
25. Dronryp 26. Húns-Leons 5-4 6-2
27. Franeker 28. Bolsward 0-5 6-6
29. Grou 30. Makkum 2-5 2-6
31. Mantgum 32. Zweins 4-5 6-6
33. Baard 34. Leeuwarden 5-1 6-6
35. Easterlittens 36. Minnertsga 1-5 0-6
37. Folsgare 38. Dokkum 5-0 6-4
39. Moarre-Ljussens 40. Heerenveen 3-5 6-6
41. Wytmarsum

11:27

Leeuwarden naar huis

Het verschil in aantal inwoners tussen Baard en Leeuwarden is groot, met 195 inwoners in Baard en 151.812 in Leeuwarden.

Op de Freule waren de verschillen ook groot, maar nu in het voordeel van Baard.

Ale Reitsma, Reinder Meulenaar en Tjitte Reitsma versloegen de Leeuwarders Luuk Seerden, Harmen Postma en Cas Nijman met 5-1 6-6.

Leeuwarden was vorig jaar verliezend finalist op de Freule.

11:24

Zweins verslaat Mantgum

Of het succes van 1988 herhaald kan worden is maar de vraag, maar Zweins is in ieder geval door naar de tweede omloop.

Rinse Dijkstra, Erwin Vos en Jardo Sterkenburg waren met 5-4 6-6 te sterk voor Tyme Jonker, Jonne van der Werff en Brian Oosting uit Mantgum.

11:10

Makkum en Folsgare naar de tweede omloop

Clive van der Weerdt, Leon Smink en Luuk Zwaagstra uit Makkum hebben het partuur van Grou met Stef van Steen, Daan Harkema en Jan Yntema weten te verslaan. Het werd 5-2 6-2.

Ook Folsgare met Romke Boonstra, Laas van Dalfsen en Lieuwe van der Kamp is door. Zij waren veel te sterk voor Mient Schregardus, Bas Haaksma en Jarno Cuperus uit Dokkum: 5-0 6-4.

10:59

Titelverdediger is door

Dit was de 122e editie van de Freule (13)

Afgelopen jaar won het partuur van Dronryp de Freule. Dit jaar horen Dennis Bida, Jurre Dijkstra en Jort de Kroon niet bij de favorieten, maar de eerste omloop zijn ze wel doorgekomen.

Dronryp won met 5-4 6-2 van Húns-Leons met Sigert Bouma, Hilwert Kuiper en Melle Talsma.

10:50

Freuledroom Hommerts-Jutrijp en Easterlittens voorbij

Het zit erop voor Niek de Jager, Siebolt Hofman en Jildert Bouma uit Hommerts-Jutrijp. Ze verloren met 5-3 6-2 van Jelmer van der Schaaf, Rimar van der Schaaf en Riemer Postma uit Bitgum.

Ook Easterlittens wint dit jaar de Freule niet. Jente Bouma, Haye Wynia en Jelle Wop de Groot gingen met 5-1 6-0 onderuit tegen Lasse Boomsma, Siete Wassenaar en Teije Ties Kingma uit Minnertsga.

10:47

Alle uitslagen tot nu toe

Eerste omloop

1. Sneek 2. Wommels 2-5 4-6
3. Hurdegaryp 4. Itens 5-0 6-4
5. Marsum 6. Eanjum 5-4 6-6
7. Sexbierum-Pietersbierum 8. Achlum 5-4 6-4
9. Blije 10. Oudebildtzijl 5-4 6-0
11. Exmorra 12. Arum 2-5 6-6
13. Reahûs-Tirns 14. Lollum-Waaksens 0-5 4-6
15. Reduzum 16. Stiens 5-5 6-6
17. St.-Annaparochie 18. Tzum 5-2 6-4
19. Spannum 20. Harlingen 1-5 2-6
21. Bitgum 22. Hommerts-Jutrijp
23. Damwâld 24. Winsum 5-2 6-0
25. Dronryp 26. Húns-Leons
27. Franeker 28. Bolsward 0-5 6-6
29. Grou 30. Makkum
31. Mantgum 32. Zweins
33. Baard 34. Leeuwarden
35. Easterlittens 36. Minnertsga
37. Folsgare 38. Dokkum
39. Moarre-Ljussens 40. Heerenveen
41. Wytmarsum

10:35

Eerste 5-5 6-6

Alles aan de hang bij Reduzum tegen Stiens. Uiteindelijk is het Reduzum die zich plaatst voor de tweede omloop.

Lars Tijssen, Thijs van Dijk en Jesse Vrieswijk waren daarmee te sterk voor Jarno Andringa, Wiebren Tamminga en Tsjeard Witteveen.

Ook Lieuwe van der Bij, Jille Jongsma en Martijn Mossel uit Damwâld zien we terug op de tweede lijst. Ze versloegen het partuur van Winsum met Klaas Gerrit Noordenbos, Jelmar de Vries en Jesse Greidanus met 5-2 6-0.

10:33

Ook andere favoriet door

Na Sexbierum-Pietersbierum maakt ook Bolsward de verwachtingen waar.

Jurre Reitsma, Silvan Elzinga en Tymen Bijlsma waren met 5-0 6-6 te sterk voor Nick Lousma, Jisse Draaisma en Jorrit Buwalda uit Franeker.

10:25

Spannende partij

Marsum en Eanjum maakten er een spannende partij van op het hoofdveld in Wommels.

Uiteindelijk is het Marsum met Jelle Meesters, Jesse Miedema en Jorrit Hiemstra die aan het langste eind trekt. Ze versloegen Jelle Rosier, Niek Dijkstra en Marten Jan Koree uit Eanjum met 5-4 6-6.

Dit was de 122e editie van de Freule (14)

10:17

Partij tussen outsiders prooi voor Blije

De parturen van Blije en Oudebildtzijl werden gezien als outsiders voor de overwinning. Ze troffen elkaar in de eerste omloop.

Uiteindelijk was het Blije met Johan Levi Douma, Pieter Hoogland en Karst Hoekstra dat de winst pakte in deze partij.

Ze versloegen Jarno Tjepkema, Martin Tjepkema en Sjoerd van der Schaar uit Oudebildtzijl met 5-4 6-0.

10:07

Favoriet Sexbierum-Pietersbierum door

Deze Freule zijn er twee grote favorieten: Bolsward en Sexbierum-Pietersbierum. Dat laatste partuur heeft zijn ticket naar de tweede omloop geboekt.

Remco Post. Rindert Zijlstra en Nick van der Walt waren met 5-4 6-4 te sterk voor Harmen Zijlstra, Rudmer Faber en Melle Talsma.

Ook het partuur van Arum is door. Roy de Vries, Jorrit Bosch en Tiemen Dijkstra wonnen met 5-2 6-6 van Roan van Swinden Koopmans, Kyano van Swinden Koopmans en Stijn Feenstra uit Exmorra.

10:01

Winnaar van 2021 niet door

Geen nieuwe Freulewinst voor Tzum. Meindert-Jan Zijlstra, Jelmer Zijlstra en Redmer van der Meulen gingen met 5-2 6-4 onderuit tegen Iwan Hiddinga, Eelco Meijer en Jelvin Kaper uit Sint Annaparochie.

Bij Tzum deed Jorrit Palma niet mee. Hij zat in het winnende partuur van 2021, en je mag de Freule maar één keer winnen. Daarom mocht hij niet meedoen aan de wedstrijd.

09:52

Thuisdorp door

Gesteund door het thuispubliek verslaan Sietse Jellema, Johan Gaastra en Milan van der Weg uit Wommels het partuur van Sneek met 6-4 5-2. Het toernooi zit er dus al op voor Frans Oosterbaan, Thijs Lanting en Ruurd Oosterbaan.

Ook Davy de Haan, Ruben Keizer en Jaimy Koel uit Harlingen zijn door. Zij waren met 5-1 6-2 te sterk voor Monse Hansma, Jelmer Hanenburg en Tiede de Haan uit Spannum.

09:41

De eerste uitslagen zijn binnen

Dit was de 122e editie van de Freule (15)

De parturen van Itens en Reahûs-Tirns kunnen alweer naar huis.

Hessel Abels, Jesse Hoitema en Sybren Strikwerda van Itens verliezen met 5-0 6-4 van Renke-Jacob Cuperus en Pieter-Siebe Cuperus uit Hurdegaryp.

Lollum-Waaxens heeft zich ook geplaatst voor de tweede omloop. Watze Anne Postma, Harmen-Jacob Postma en Hidde Jorritsma waren met 5-0 6-4 te sterk voor Sjoerd Andringa, Wiebren Tamminga en Tsjeard Witteveen van Reahûs-Tirns.

09:31

Wijzigingen dit jaar

Dit jaar zijn er dus 41 parturen. In vergelijking met vorig jaar zijn Hurdegaryp, Eanjum, Tzum, Húns-Leons, Zweins, Easterlittens, Minnertsga en Dokkum nieuw.

Peins, Menaam, Goënga, Balk en Raerd waren er vorig jaar wel, maar deze editie niet.

08:59

We zijn begonnen

Dit was de 122e editie van de Freule (16)

De eerste ballen vliegen door de lucht: de 122e editie van de Freule is begonnen.

08:50

Kaatsen met kunststof balletjes

Dit was de 122e editie van de Freule (17)

31 jaar geleden was er een bijzondere editie van de Freule. Er werd niet met gewone balletjes gekaatst, maar met balletjes van kunststof.

LEES OOK Een bijzonder experiment op de Freule van '93: "Het was een keuze tussen twee kwaden"

08:42

Het kleinste dorpje dat de Freule won

Dit was de 122e editie van de Freule (19)

De Freule winnen, is niet makkelijk. Het is het belangrijkste en ook het sterkst bezette toernooi in het jongenskaatsen.

Dus als een dorpje van net iets meer dan 100 inwoners de Freule wint, dan is bijzonder knappe prestatie. In 1988 slaagde het 'nietige' Zweins hierin:

LEES OOK Hoe een dorpje van amper 100 inwoners de Freule won in 1988

08:30

Wie zijn de favorieten?

Dit was de 122e editie van de Freule (21)

De kans dat Dronryp zijn titel prolongeert, lijkt op voorhand niet heel groot. Er lijken dit jaar sterkere parturen te zijn.

Maar welke parturen maken dan kans? Kaatsverslaggever Hijlko Broersma laat zijn licht op de zaak schijnen:

LEES OOK Vooruitkijken op de Freule: wie wordt de opvolger van Dronryp?

08:25

De loting: wie nemen het tegen elkaar op?

Dit was de 122e editie van de Freule (23)

Er doen dit jaar 41 parturen mee aan de Freule. Dat zijn er drie meer dan vorig jaar.

Zaterdag werd er geloot. De uitkomst daarvan ziet er als volgt uit:

De loting

1. Sneek 2. Wommels
3. Hurdegaryp 4. Itens
5. Marsum 6. Eanjum
7. Sexbierum-Pietersbierum 8. Achlum
9. Blije 10. Oudebildtzijl
11. Exmorra 12. Arum
13. Reahûs-Tirns 14. Lollum-Waaksens
15. Reduzum 16. Stiens
17. St.-Annaparochie 18. Tzum
19. Spannum 20. Harlingen
21. Bitgum 22. Hommerts-Jutrijp
23. Damwâld 24. Winsum
25. Dronryp 26. Húns-Leons
27. Franeker 28. Bolsward
29. Grou 30. Makkum
31. Mantgum 32. Zweins
33. Baard 34. Leeuwarden
35. Easterlittens 36. Minnertsga
37. Folsgare 38. Dokkum
39. Moarre-Ljussens 40. Heerenveen
41. Wytmarsum

08:05

Terug naar vorig jaar: "Emotie, blijdschap"

Dit was de 122e editie van de Freule (24)

Laten we eerst even terugkijken naar vorig jaar. De grote favoriet van toen, Dronryp, pakte de overwinning na een spannende finale tegen Leeuwarden.

Lees hier terug hoe de finale vorig jaar verliep:

LEES OOK Dronryp maakt favorietenrol waar en wint Freulepartij

08:00

Goedemorgen!

Dit was de 122e editie van de Freule (26)

Het is tijd voor de belangrijkste kaatspartij voor jongens: de Freule. In Wommels wordt vandaag de 122e editie gekaatst.

De wedstrijd is van de eerste tot de laatste slag te volgen in dit liveblog.

Op de radio zijn we er de hele dag bij. Vanaf 14.00 uur is de Freule ook live te zien op televisie en in een stream op onze app en website.

Dit was de 122e editie van de Freule (27)

Dit was de 122e editie van de Freule (2024)

References

Top Articles
Disney's Big D23 Fortnite Event Was Kind of a Mess
Valkyrae Answers The Web's Most Searched Questions
417-990-0201
Brady Hughes Justified
Danielle Moodie-Mills Net Worth
His Lost Lycan Luna Chapter 5
East Cocalico Police Department
The Best Classes in WoW War Within - Best Class in 11.0.2 | Dving Guides
Lost Pizza Nutrition
Craigslist Boats For Sale Seattle
Truck Toppers For Sale Craigslist
U/Apprenhensive_You8924
735 Reeds Avenue 737 & 739 Reeds Ave., Red Bluff, CA 96080 - MLS# 20240686 | CENTURY 21
라이키 유출
Craigslist Toy Hauler For Sale By Owner
Jang Urdu Today
How your diet could help combat climate change in 2019 | CNN
Popular Chinese Restaurant in Rome Closing After 37 Years
Samantha Aufderheide
Violent Night Showtimes Near Century 14 Vallejo
Ezel Detailing
All Obituaries | Gateway-Forest Lawn Funeral Home | Lake City FL funeral home and cremation Lake City FL funeral home and cremation
Two Babies One Fox Full Comic Pdf
Jordan Poyer Wiki
Target Minute Clinic Hours
Inkwell, pen rests and nib boxes made of pewter, glass and porcelain.
2021 MTV Video Music Awards: See the Complete List of Nominees - E! Online
Dr Seuss Star Bellied Sneetches Pdf
Maine Racer Swap And Sell
2004 Honda Odyssey Firing Order
Delta Math Login With Google
Rainfall Map Oklahoma
Pay Stub Portal
Culver's Hartland Flavor Of The Day
Everstart Jump Starter Manual Pdf
Bozjan Platinum Coins
Petsmart Distribution Center Jobs
Dreammarriage.com Login
Umiami Sorority Rankings
How to Print Tables in R with Examples Using table()
Ukraine-Krieg - Militärexperte: "Momentum bei den Russen"
1Exquisitetaste
Watch Chainsaw Man English Sub/Dub online Free on HiAnime.to
Fatal Accident In Nashville Tn Today
Actress Zazie Crossword Clue
Mytmoclaim Tracking
Call2Recycle Sites At The Home Depot
Hy-Vee, Inc. hiring Market Grille Express Assistant Department Manager in New Hope, MN | LinkedIn
8663831604
Basic requirements | UC Admissions
Selly Medaline
Unity Webgl Extreme Race
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated:

Views: 6339

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.